Afgelopen vrijdag heb ik de vierde opleidingsdag van de nest accountants academie gevolgd, op een hele bijzondere locatie. Namelijk het hoofdkantoor van de NBA. Super om hier een trainingsdag te volgen, aangezien ik hier nog nooit eerder was geweest (mijn diploma werd in verband met Covid-19 thuisgestuurd).
Maar wat was nest ook alweer? Ik mag vanuit PwC deelnemen aan dit programma, georganiseerd door Wendy Groot, Arif Dursun en Hakan Koçak in co-creatie met de VU, waarin we vooral leren verbreden. Welke thema’s spelen er allemaal in de maatschappij? Hoe beïnvloeden ze ons vak? En hoe kunnen wij als jonge accountants hier een verschil in maken? Een groep van ongeveer 25 hele enthousiaste mensen, van accountantskantoren tot aan auditdienst rijk, geven mij ontzettend veel energie door verschillende visies en invalshoeken.
De vierde dag alweer, een dag die in het teken stond van veel verschillende sprekers, en veel informatie. Ik heb wederom ontzettend veel geleerd, maar eigenlijk ben ik met meer vragen weggegaan dan ik ‘s ochtends in Amsterdam aankwam. En daar neem ik jullie graag in mee :).
Kris Douma startte, heel toepasselijk zo op het hoofdkantoor van de NBA, met een toelichting van een aantal pittige dossiers waar de NBA de afgelopen jaren mee geconfronteerd is. Luisterend naar zijn toelichting hierover besefte ik me dat dit vaak thema’s zijn die in de maatschappij ook veel aandacht krijgen, zoals de NOW-subsidies en de sancties tegen Rusland. Maar zou er ook niet weer een rol voor de accountant weggelegd zijn in de energiecrisis? Is onze rol vaak niet groter dan we ons beseffen?
Een maatschappelijk thema waar we in ieder geval niet om heen kunnen, is verslaggeving over sustainability en ESG. Eelco van der Enden heeft ons meegenomen in het belang hiervan voor organisaties om hier transparanter over te zijn. Hij deed de voorspelling dat binnen 10 jaar, stakeholders net zo veel waarde hechten aan de niet-financiële informatie als aan de financiële informatie. Maar als de niet-financiële KPI’s steeds belangrijker worden, ontstaan hier dan ook geen andere belangen? Wat is de rol van de accountant bij greenwashing? Vinden we dit ook geen fraude in verslaggeving, net als het manipuleren van financiële cijfers? Had de accountant van Volkswagen het schandaal rondom verbruik dan al eerder aan het licht gebracht?
Na deze inzichten over ESG, hebben we het gehad over digitalisering. Abbas Shahim heeft mij (en ik vermoed ook een hoop andere deelnemers) flink uitgedaagd om verder te innoveren in ons vak. Want welk ander bedrijf kan al zoveel jaren dezelfde diensten leveren, met hetzelfde product, en toch nog toegevoegde waarde leveren? Klanten die wij controleren moeten in rap tempo aanpassen en ontwikkelen om relevant te blijven, maar gaan wij als accountants wel voldoende mee in de tijd? Kunnen onze controles niet innovatiever, en onze rapportages scherper?
Mark Frequin sloot de dag af met een inspiratie dialoog. Mark heeft ons veel bijgebracht over hoe het is om een leider te zijn binnen onze overheid. Ook hij benadrukte dat ontwikkelingen in deze tijd ontzettend snel gaan. Net als de manier waarop we tegenwoordig van crisis naar crisis bewegen. Zijn we, ook in ons vakgebied, niet te veel gericht op de korte termijn? En moeten we juist voor onze klanten niet samen kijken naar de langere termijn en hierover in gesprek gaan?
Kortom, een dag vol informatie en vragen, en genoeg om mee aan de slag te gaan!