Iets creëren wat er nog niet is. Dat is ondernemerschap en was het thema van alweer de vijfde dag nest accountants academie. Met als doel om meer impact te maken als accountant in de maatschappij, volg ik dit jaar deze academie samen met 24 andere vakliefhebbers. Extra leuk om te zien wat het onderwerp ondernemerschap doet als je niet in je eigen ‘kantoorbubbel’ zit, maar hier samen met accountants van de overheid en van andere kantoren over nadenkt. Eén van de vorige sprekers had ons er al op gewezen dat onze relevantie voor onze (betalende) klanten misschien wel beperkter is dan we zelf denken. ‘Wie anders kan jaar in jaar uit hetzelfde rapporteren en ieder jaar duurder worden?’ 😨
En daarmee was de locatie van deze dag misschien wel passender dan we dachten, soms ‘gevangen’ in onze eigen isolement van COS, RJ, kwaliteitshandboeken en al die andere regels die we o zo belangrijk vinden. De koepelgevangenis in Haarlem. Zou het lukken er uit te ontsnappen vandaag, met elkaar?
Onder enthousiaste (ik kan niet anders zeggen) aanvoering van Thomas Blekman zijn wij aan de hand van het model van Saras Sarasvathy aan de slag gegaan met de vijf principes van ondernemerschap:
– Bird in hand (werken vanuit beschikbare middelen)
– Affordable loss (werken in kleine stapjes zodat het maximale verlies per stap beperkt is)
– Crazy quilt (win win samenwerkingen zoeken)
– Lemonade (de ‘citroenen’ waar je tegen aan loopt opensnijden en limonade van maken)
– Pilot in the plane (kruip in de cockpit en bestuur!)
Op deze fundering hebben wij aan het eind van de dag vier eerste ideeën gepitcht waarmee we denken ons beroep verder te kunnen brengen en onze relevantie kunnen laten toenemen. We leerden bij het pitchen rekening te houden met de oriëntaties van de luisteraars. Daarvoor hebben we eerst onszelf een score gegeven op de vier oriëntaties:
– social (met elkaar het doel willen bereiken dat we samen willen)
– self referential (vanuit je eigen doel redeneren)
– organic (laten we maar beginnen, dan zien we wel)
– rational (structuur aanbrengen, eerst snappen wat we willen)
Goed om hier bewust van te zijn, dezelfde boodschap kan immers anders aankomen bij iemand die social georiënteerd is dan bij iemand die rational georiënteerd is.
NB. Voor iedereen die mij een beetje kent is het waarschijnlijk niet zo moeilijk te bedenken welke oriëntatie de meeste punten kreeg…
En ben je nu benieuwd geworden naar de ideeën die we hebben gepitcht en of hier succesvolle ‘ondernemingen’ uit komen? Sorry voor alle ‘rationals’ maar die ‘bird’ hou ik nog even in ‘hand’ 😉 Kortom: wordt vervolgd (en hou de socials in de gaten!)