Dag 9 nest academie

Terugblik fysieke leiderschapservaringen

Vrijdag ochtend 26 mei, 2023. Finale dag van de nest accountants academie. Wat houdt dat in? Nou dat het straks stopt. Voor het eerst in onze school/studie carrière hebben we het gevoel van: we wilden dat de opleiding langer duurde! Maar voor de dag voorbij is moeten eerst nog ons best doen.

Niet even een diploma op halen, foto en weer naar huis. Nee, een vol programma. De dag begint met een sessie met de commando’s, dezelfde van dag 7. Zie dag 7 hier Leiderschaps uitdagingen, dag 7- Nest Accountants Academie – nest academie voor mee info. Frans Erkelens en Wouter Sprengers dachten ons af te kunnen beulen en ermee weg te komen, nou dacht het niet. An accountant never forgets. We blikten terug op onze ervaringen van dag 7 en stonden langer stil bij de lessen van die dag. Wat heb je van jezelf ontdekt op dag 7 en wat doe je daar mee? Denk vooral in kleine stappen. Maar ook: waarom kozen ze voor de ene deelnemer behandeling x en voor de ander behandeling y? Waar baseren ze dat op? En als je echt niet meer kan, zit je op 40% van je maximum. Het 6 M model: missie, mandaat, mensen, middelen, manieren en mindset. Ofwel: Lessons identified, lessons learned.

Speciaal voor Daniël de Groot MSc RA nog een quote: ‘Assumpties zijn de mother of all f*ck ups’.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Daniel de Groot

Voorbereidingen slotevent

Daarna volgde een lange pauze. Maar voor velen van ons geen pauze om te relaxen, maar om ons voor te bereiden. Want onderdeel van het middagprogramma was dat elk groepje deelnemers een presentatie ging geven over het project waar ze tijdens de gehele opleiding aan gewerkt hebben. Niet enkel aan elkaar, maar ook aan special guests bestaande uit de partners, bestuurders en directeuren van accountantsorganisaties. Er werd zelfs een stand opgezet voor het initiatief KNOWdit – het kennisplatform voor accountants, met spandoek en videowall.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Presentatie @KNOWdit

Terwijl de gasten langzaam binnendruppelden kwam eerst nog de certificaatuitreiking. Een mooi moment waarbij je met zijn alle terugblikt en een leuke en leerzame periode afsluit. Niet alleen kregen we een diploma, maar ook de officiële Nest voetbal. Leuk feitje: gemaakt door de vader van Muddasser (een deelnemer) in Pakistan.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Diploma uitreiking

Slotevent

Het middagprogramma startte met Danny (Desmond) Makkelie , topscheidsrechter en politie agent. Danny nam ons mee in de uitdagingen waar hij mee te maken heeft op het veld en buiten het veld. Presteren onder druk. Split second beslissingen, waar veel vanaf hangt. Een foutje kan zo maar een land de beker kosten, en daarmee ook vaak gelijk zijn eigen baan als topscheidsrechter. Maar ook de rol van de VAR in het voetbal en hoe lastig en belangrijk het is om naar elkaar te blijven luisteren, zelfs wanneer Ronaldo en zijn maten in je oor aan het tetteren zijn.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Keynote: Danny Makkelie

Tot slot (oké ook een borrel, je snapt hoe dat werkt) sloten we af met onze presentaties. Een paar groepen presenteerden over drijfveren. Waarom doen we wat we doen, wat drijft ons nou? Een thema dat tijdens de academie in belangrijke mate aanbod kwam. Iets wat voor velen als zeer nuttig werd ervaren. Ze pleitten voor meer en eerder aandacht op het ontdekken van drijfveren in (accountants)organisaties. Hiermee komen we meer en sneller in onze kracht en worden we gelukkiger. Dat laatste zeiden ze mogelijk niet letterlijk, maar dat is onze vertaling. Vervolgens was er een presentatie van de trotse accountant, over de trotse accountant. Daniel had het over het belang van trots zijn op je werk en dat ook uiten. Ook ging hij de discussie met de zaal aan over het los laten van de controleplicht. Daarna volgde een presentatie over het (Nest) accountantsmanifest. Waar staan we als accountant voor? Last but not least: KnowDit – het platform voor kennisdelen. Het doel van KnowDit is het bevorderen van kennisdeling en kennisontwikkeling in de accountancy. Over de grenzen van kantoren en organisaties heen. In het belang van de maatschappij, maar ook de organisaties zelf. Denk aan het delen van innovatieve tools, of bijvoorbeeld de lessons identified en lessons learned van een (AFM) review.

En nu? Nu zijn we Nest Alumni. We zijn Arif, Hakan en Wendy dankbaar voor deze toffe ervaringen en hadden dit voor geen goud willen missen.

Jelmer Post en Jeffrey Heerschop

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen