Dag 8 – nest accountants academie

Op 28 april (inderdaad, de dag na Koningsdag) vond alweer het achtste en daarmee op een na laatste college van nest plaats. Deze keer verzamelden we in de Krachtcentrale in Huizen, een karakteristiek pand waar vroeger stoom werd geproduceerd. Sommige deelnemers schrokken even bij de aanblik van een gym in het pand; ze kregen spontaan flashbacks van de vorige sessie bij de commando’s (https://www.linkedin.com/pulse/leiderschapsuitdagingen-dag-7-nest-accountants-jeffrey-heerschop). Dit college was er echter geen sprake van fysieke uitdagingen, want juist de mentale lenigheid stond nu centraal.

De dag begon met een sessie van de ons inmiddels vertrouwde filosoof Lammert Kamphuis. Zijn motto deze ochtend: ‘Je bent leniger als je denkt’. Wie nu denkt de man op een grove taalfout te betrappen, heeft het mis. Het onderwerp van deze sessie was namelijk het concept ‘perspectivistische lenigheid’: in hoeverre ben jij in staat om iets op een andere manier te bekijken, door erover na te denken*?

Lammert gaf ons 4 tips om (ook) tijdens het werk te oefenen met perspectivische lenigheid. Ten eerste stimuleerde hij ons om een zogenaamde oordeelloze blik te trainen. Een oefening van de sceptici uit het oude Griekenland daagde ons uit om onze eigen overtuigingen in twijfel te trekken en zelfs argumenten te bedenken voor het tegenovergestelde. Het doel van deze oefening was niet om daadwerkelijk het tegenovergestelde geweldig te gaan vinden, maar dat je het jezelf gunde om iets eens van de andere kant te bekijken. De tweede tip was om de juiste balans te vinden tussen systeem en leefwereld. Focussen we in onze maatschappij en in ons werk niet te veel op de cijfers en het meetbare, terwijl kwaliteit en onderliggende waarden minstens zo belangrijk zijn? Om te spreken met William Bruce Cameron: “Not everything that counts can be counted, and not everything that can be counted counts” (knap lastig voor ons als accountants!). De derde tip was om met een andere blik naar het begrip ‘tijd’ te kijken. Het kan waardevol zijn om naar de tijd te kijken niet alleen zoals de klok die aangeeft (in het oud-Grieks ‘chronos’ genoemd), maar ook naar het gevoel van ‘de juiste tijd ergens voor zijn’ (in het oud-Grieks: ‘kairos’). Vooral bij een overvolle agenda kan het helpen om eens stil te staan bij waardevolle momenten en juist even mee te gaan in een vlaag van ‘verwanisering’. Tot slot herinnerde Lammert ons aan de waarde van een spelelement in ons werk. Spelen leidt namelijk tot verbinding en creativiteit. Welk spelelement zouden we kunnen toevoegen aan ons werk, waarmee we niet alleen ons werkplezier kunnen vergroten, maar zelfs de uitvoering ervan kunnen verbeteren? Met deze oefening – en heel veel zin om aan de slag te gaan – sloten we de ochtend af.

Na de lunch werden we verrast door onze eigen Jeffrey Heerschop, die geheel onverwachts als stand-up comedian optrad. Hij gaf een komische terugblik op de sessies die we tot nu toe hadden gehad bij nest. Voor iemand die naar eigen zeggen geen humor heeft (of was dit ook al een grap? 😉 ), vond ik hem heel grappig (en heel stoer om dit te doen).

In de middag gingen we aan de slag met onze drijfveren, begeleid door Akkie Muller en Stefan Pieters. Vooraf hadden we door middel van een test en een nabespreking hiervan onze drijfveren in kaart gebracht. In deze sessie hebben we gekeken hoe onze drijfveren bij ons allemaal verschillend uitpakken, maar ook hoe verschillende drijfveren tot dezelfde uitkomsten kunnen leiden. Dit hebben we in kaart gebracht met de oefening ‘over de streep’ en door elkaar te bevragen op basis van de 6 logische niveaus van Bateson. Het resultaat was een accentplan: een reeks initiatieven waar we de komende periode op werk en privé het accent op willen leggen.

We sloten de dag af met een inspiratiedialoog door Marcel Pheijffer, hoogleraar aan de Universiteit Leiden en Nyenrode en columnist bij onder andere accountant.nl. Hij vertelde over het verloop van zijn loopbaan bij onder andere de Belastingdienst, de FIOD en als hoogleraar, maar besprak ook de lessen die hij in zijn privéleven heeft geleerd. Wij hadden het geluk dat hij deze met ons wilde delen, zodat wij het wiel niet opnieuw uit hoeven te vinden ?:

niets moet; leer van je tegenslagen; plan niet te veel; plezier in je werk krijg en behoud je door de mensen om je heen; en blijf jezelf en presteer naar je mogelijkheden.

Daarmee sloten we deze inspirerende dag af. Ook blikten we alvast vooruit naar de negende en tevens laatste dag van nest, waarbij we onze ideeën die we het afgelopen jaar hebben opgedaan in onze subgroepen zullen pitchen aan de gasten die hiervoor zijn uitgenodigd. Ik kijk ernaar uit – maar baal er stiekem ook een beetje van dat het dan al weer voorbij is!

*vrij naar de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole: “Wijsheid is de mogelijkheid om iets op een andere manier te bekijken.”

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Dag 9 nest academie

Terugblik fysieke leiderschapservaringen Vrijdag ochtend 26 mei, 2023. Finale dag van de nest accountants academie. Wat houdt dat in? Nou dat

Read More